NOS NieuwsAangepast

Rutte: eurobonds in verre toekomst

Premier Rutte sluit niet uit dat er in de verre toekomst toch Europese obligaties, zogeheten eurobonds, worden ingevoerd. In de Tweede Kamer zei hij dat de economieën van de eurolanden dan wel veel meer naar elkaar toe moeten groeien.

Nu zijn de verschillen tussen de landen nog veel te groot, vindt Rutte. Zo betalen landen als Spanje en Italië veel meer rente op hun staatsobligaties dan Nederland.

Duurder

Bij de invoering van eurobonds worden die rentepercentages gelijk getrokken en is Nederland dus duurder uit. ''Op dit moment zou het waanzin zijn, maar over 5 of 10 jaar heb je een andere situatie", zei de premier.

Rutte was naar de Kamer geroepen om opheldering te geven over het masterplan van EU-president Van Rompuy. Die wil verdergaande Europese integratie om de crisis het hoofd te bieden.

Hongersnood

Rutte vindt dat geen goed plan. Er zijn volgens hem acute problemen om op te lossen, in landen als Griekenland en Spanje. Dan moet je niet een structuurdiscussie gaan voeren. "Het is toch een beetje alsof er hongersnood is, en dus gaan we de grondwet wijzigen", zei Rutte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl