NOS NieuwsAangepast

250 euro voor boerkaverklikkers

De Belgische politicus Filip Dewinter gaat een beloning van 250 euro uitloven aan mensen die een vrouw in een boerka spotten en aangeven bij de politie. Dat meldt de Belgische omroep VRT.

Voorwaarde voor uitkering van het bedrag is wel dat de politie iets doet met de tip. Met de "ludieke actie" wil Dewinter "mensen stimuleren om hun burgerplicht te doen zodat de politie niet de andere kant uit kan kijken".

Dewinter looft de premies overigens niet zelf uit. Dat doet de stichting Steden tegen Islamisering, waarvan Dewinter voorzitter is. Hij benadrukt ook dat de actie niet uitgaat van zijn partij, het Vlaams Belang.

Boerkaverbod

Sinds een jaar geldt in België een boerkaverbod. Dewinter wil dat het verbod streng wordt gehandhaafd.

"De boerka mag geen kledingstuk als andere worden. Het is een wandelende gevangenis van textiel, het harnas waarmee de radicale islam ten strijde trekt. Burgers mogen de boerka niet gedogen."

Vorige week kwam het in de Brusselse deelgemeente Molenbeek tot rellen toen een vrouw met een niqab zich weigerde te identificeren tegenover agenten.

Agenten arresteerden haar, waarna moslims een protestbijeenkomst organiseerden.

Stimulans

Dewinter wil met de actie de druk op de ketel houden. "Een gedoogbeleid tegen de boerka kan niet, vandaar deze stimulans."

Dewinter verwacht niet dat de premie een heksenjacht zal veroorzaken. "Dat zijn zware woorden", zei hij tegen de VRT.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl