NOS NieuwsAangepast

Compromis ritueel slachten

Staatssecretaris Bleker van Landbouw is er na maanden onderhandelen in geslaagd om met joodse en islamitische organisaties en de slachters bindende afspraken te maken over het onverdoofd slachten van dieren.

De partijen ondertekenen vanmiddag een convenant over de rituele slacht, waarin is vastgelegd hoe het dierenwelzijn verbeterd kan worden.

In het convenant staat dat onverdoofd slachten is toegestaan, maar dat het dier niet langer dan veertig seconden na het toebrengen van de halssnede bij bewustzijn mag zijn.

Als dat niet het geval is, moet de verplicht aanwezige dierenarts ingrijpen.

Goede afspraken

Bleker is al maanden in gesprek met het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV) om goede afspraken te maken over diervriendelijk ritueel slachten.

Bleker kwam met het plan voor een convenant op het moment dat de Eerste Kamer moest stemmen over het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren, die een verbod wil op ritueel slachten.

Ondanks hevige protesten van joodse en islamitische organisaties stemde de Tweede Kamer voor het wetsvoorstel. In de Senaat waren er grotere twijfels over het dierenwelzijn tijdens de ritueel slacht.

Vertraging

De totstandkoming van het convenant liep ook vertraging op door een discussie over de voorzitter van de wetenschappelijke commissie, die het convenant moet toetsen.

Bleker wilde Ludo Hellebrekers, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde. De joodse organisaties waren hier tegen, omdat Hellebrekers teveel voor het dierenwelzijn zou kiezen.

De Eerste Kamer praat vanmiddag verder over hoe zij het wetsvoorstel van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren verder gaat behandelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl