NOS NieuwsAangepast

Nederland leent tegen 0% rente

De Nederlandse staat heeft vanmorgen 1,1 miljard euro geleend tegen nul procent rente. Het gaat om een kortlopende lening, die op 31 augustus afloopt. Tegelijkertijd zette de staat ook een lening van 1 miljard uit tot eind dit jaar, tegen een rente van 0,014 procent.

Beleggers vluchten in het veilige noorden omdat ze bang zijn dat de zuidelijke landen hun verplichtingen op den duur niet meer kunnen nakomen. Dit jaar leende de Nederlandse staat al enkele keren kortlopend staatspapier zelfs tegen een negatieve rente.

Triple A-status

Partijen leggen er dus geld op toe, omdat ze absolute veiligheid zoeken. Vaak gaat dat om grote ondernemingen of fondsen die volgens interne regels een deel van hun geld binnen de hoogste kredietwaardigheid, de triple A-status, weg moeten zetten.

Vanwege de eurocrisis is hebben alleen Duitsland, Nederland, Finland en Luxemburg nog een triple A status.

Terwijl de rente op Nederlandse staatsleningen gestaag verder daalt, stijgen de rentes op leningen uit Spanje en Italië de laatste weken juist sterk. De rente op tienjaarsleningen is voor Nederland historisch laag: 1,6%. Spanje moet voor diezelfde leningen 6,4% betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl