NOS NieuwsAangepast

'Herdenkers Tiananmen opgepakt'

Chinezen die vandaag stil willen staan bij het bloedbad op het Tiananmen-plein (Plein van de Hemelse Vrede) in 1989, worden daarin flink tegengewerkt door de regering.

Volgens mensenrechtenorganisaties zijn honderden activisten gearresteerd of onder toezicht gesteld.

In Peking zijn honderden agenten ingezet om te voorkomen dat mensen de straat opgaan.

Toegang tot sociale media is verder beperkt. Zoektermen die te maken hebben met de gebeurtenis, zoals 'zes vier', '23', 'kaars' en 'nooit vergeten', zijn geblokkeerd.

Ook worden berichten en foto's van bijvoorbeeld de populaire site Sina Weibo, de Chinese variant van Twitter, verwijderd.

Bloedig neergeslagen

Het is vandaag precies 23 jaar geleden dat het protest tegen de Communistische Partij bloedig werd neergeslagen. Militairen openden het vuur op vreedzame demonstranten.

China heeft nooit officieel bekendgemaakt hoeveel mensen daarbij om het leven kwamen, maar schattingen van mensenrechtenorganisaties en ooggetuigen lopen uiteen van een paar honderd tot enkele duizenden.

De Amerikaanse regering roept China op om rekenschap af te leggen over iedereen die bij de protesten gedood of gevangen genomen werd of later als vermist te boek kwam te staan.

Een woordvoerder deed "een vernieuwd appèl" op het land om de mensenrechten van alle burgers te respecteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl