NOS NieuwsAangepast

Wie is de Canadese moordenaar?

"Hij is extreem narcistisch en vindt zichzelf ongelooflijk mooi." Dat zei een psychiater in een interview met de Canadese radio over Luka Rocco Magnotta, de Canadees die verdacht wordt van moord op een Chinese vriend. Hij heeft beelden van zijn misdrijf op internet gezet en lichaamsdelen van het slachtoffer naar politieke partijen gestuurd. Magnotta wordt internationaal gezocht; vermoedelijk houdt hij zich op in Parijs.

"Ik ben niet homoseksueel, maar als ik dat wel was, zou ik met mezelf trouwen en geobsedeerd zijn door mezelf", schreef Magnotta eens op internet.

Volgens psychiater Gilles Chamberland, die verbonden is aan een ziekenhuis in Montréal, heeft de 29-jarige man grote psychische problemen. "Hij is niet alleen narcistisch, maar heeft ook een groot gevoel voor dramatiek en is antisociaal." Chamberland denkt dat hij zijn problemen negeert door een uitlaatklep te zoeken, in zijn geval het doden van mensen en dieren. Eerder zette de Canadees schokkende filmpjes online waarin hij katten mishandelde en doodde.

'Manipulator en leugenaar'

Magnotta werd geboren in Toronto en bracht een groot deel van zijn jeugd door in een buitenwijk van de grootste stad van Canada. Voor hij op de vlucht sloeg huurde hij een appartement in Montréal.

De 'Canadian Psycho', zoals hij in de media wordt genoemd, werd op zijn 18de prostitué en stripper. Als 'Angel' werkte hij in de homobar 'Le Remington' in Toronto. Transseksueel Nina Arsenault, die optrad in die bar en zegt dat ze een relatie met Magnotta heeft gehad, omschrijft hem als een "manipulator en leugenaar". Hij zou een opvliegend karakter hebben en zelfdestructief zijn.

Magnotta speelde ook in pornofims. De Canadese filmmaker Pierre Bonhomme kan zich een ontmoeting met hem nog wel voor de geest halen, zei hij in de Ottawa Citizen. Hij sprak van een angstaanjagende ervaring. "Ik ben binnen 5 minuten weggegaan. Het was een erg oncomfortabele en vreemde situatie. Hij zat in het vage drugs- en homosekswereldje en stond op vele relatiesites." Volgens Bonhomme was Magnotta een hoer die getrouwde homo's lastigviel.

In 2005 werd de sadist veroordeeld voor fraude. Hij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van 9 maanden voor het oplichten van winkeliers en het bestelen van een vrouw.

Pseudoniem

Magnotta is slank, 1,78 meter lang, weegt 61 kilo, heeft zwart haar en blauwe ogen, zo staat beschreven in een opsporingsbericht dat werd verspreid vlak nadat het lichaam van de vermoorde Chinese student werd ontdekt, in de buurt van het appartement van Magnotta. Maar volgens de politie verandert de man makkelijk van uiterlijk; hij verft zijn haar, draagt pruiken en verkleedt zich af en toe als vrouw. Hij zou ooit platische chirurgie hebben ondergaan om meer op James Dean te lijken.

Hij doet zich soms voor als Rus en gebruikt dan de naam Vladimir Romanov. Ook is hij bekend onder het pseudoniem Eric Clinton Newman, zijn echte naam tot hij die in 2006 officieel veranderde in Luka Rocco Magnotta.

Behalve dat Magnotta ook nog een relatie zou hebben gehad met Karla Homolka, één van de beruchtste moordenaars van Canada, zijn er verder weinig details bekend over zijn privéleven. Canada houdt er strenge regels op na voor wat betreft het vrijgeven van persoonlijke informatie.

Navraag bij de familie van Magnotta leverde ook weinig op, schrijft de Franse krant Le Monde. Die zegt al een tijd geen contact meer met hem te hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl