NOS NieuwsAangepast

Assad: niets te maken met 'Houla'

De Syrische president Assad is voor het eerst ingegaan op het bloedbad in Houla van ruim een week geleden. In een toespraak in het parlement noemde Assad de moordpartij een lelijke misdaad waar de autoriteiten niets mee te maken hebben. "Zelfs monsters zouden zo'n misdaad niet begaan", zei hij.

In Houla werden 108 mensen gedood, van wie ongeveer de helft kinderen. Uit onderzoek van VN-waarnemers in Syrië blijkt dat de meesten van dichtbij waren neergeschoten.

De oppositie en het regime geven elkaar de schuld van het bloedbad in Houla. Volgens VN-waarnemers in Syrië zijn er sterke aanwijzingen dat een deel van de moorden is gepleegd door regeringsgezinde milities.

Samenzweerders

Verder zei Assad in zijn toespraak dat Syrië wordt geconfronteerd met een "echte oorlog" en dat de terreur in het land escaleert, ondanks politieke hervormingen. In zijn toespraak was geen verzoenende toon te horen.

Volgens Assad zijn veranderingen in Syrië in volle gang en moeten activisten geduld hebben. Zij zijn volgens hem blind voor de problemen van Syrië en zij zouden "pas leren op het moment dat hun bloed vloeit".

Net als in eerdere toespraken, zei Assad dat de crisis in Syrië is veroorzaakt door "buitenlandse samenzweerders en terroristen".

Sinds het begin van de opstand in Syrië, in maart vorig jaar, is Assad zelden in het openbaar verschenen. Zijn laatste toespraak was op 10 januari.

Burgeroorlog

De speciale VN-gezant voor Syrië, Kofi Annan, waarschuwde gisteren voor een complete burgeroorlog in Syrië. Volgens de bemiddelaar komt zo'n groot conflict iedere dag dichterbij. Annan werkt nog steeds aan zijn vredesplan, ondanks herhaalde oproepen om toe te geven dat de missie in Syrië mislukt is.

Begin mei kozen de Syriërs een nieuw parlement. Een groot deel van de oppositie boycotte de verkiezingen. Oppositieleiders vluchtten naar het buitenland of zijn opgepakt. De tegenstanders van het regime noemden de verkiezingen een schertsvertoning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl