NOS NieuwsAangepast

Aung San Suu Kyi terug in Birma

De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi is teruggekeerd in haar land. Na een bezoek aan Thailand arriveerde ze zonder problemen op het vliegveld van Rangoon, waar medewerkers haar opwachtten.

Uit angst dat het regime haar niet meer toe zou laten bij terugkeer had Suu Kyi het land 24 jaar lang niet verlaten. Zelfs toen haar Britse man overleed, besloot ze in Birma te blijven. Recentelijk voerden de machthebbers hervormingen door in Birma en werd de bewegingsvrijheid van Suu Kyi vergroot.

Suu Kyi bracht de afgelopen zes dagen een bezoek aan het buurland. Daar praatte ze onder anderen met Birmese vluchtelingen en sprak ze op een economische conferentie.

Europa

Later deze maand zal Suu Kyi een bezoek brengen aan Europa. Ze bezoekt onder andere Groot-Brittannië en Noorwegen, waar ze de toespraak zal houden die ze niet kon geven toen ze in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede won.

Suu Kyi zat vijftien van de afgelopen twintig jaar in huisarrest. Twee maanden geleden boekte haar partij een grote overwinning bij tussentijdse verkiezingen en werd zij in het parlement gekozen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl