Eeuwigdurende gedicht Utrecht

Dichter Ruben van Gogh aan de Oudegracht.»
Dichter Ruben van Gogh aan de Oudegracht. Roel Pauw / NOS

In Utrecht is een begin gemaakt met een gedicht op straat in de vorm van letters die uit straatkeien zijn gehouwen. Het is de bedoeling dat vanaf vandaag elke zaterdag een nieuwe letter aan het 'eeuwigdurende gedicht' wordt toegevoegd.

"Het gedicht zal met 52 karakters of 7 meter per jaar groeien en het is nooit af", zegt het Utrechts Dichtersgilde. "Het zal blijven groeien zolang het door mensen wordt gedragen en gesteund."

Er is al een aardig begin gemaakt, want afgelopen week zijn alvast 648 tekens gelegd, gelijk aan het aantal weken dat in het nieuwe millennium is verstreken.

Jaarmarkeringen

De zogenoemde 'letters van Utrecht' gaan volgens de makers over de verantwoordelijkheid die we hebben voor toekomstige generaties. "De voetganger wordt persoonlijk door de tekst aangesproken."

Het gedicht begint op de Oudegracht bij de Smeebrug en gaat in de richting van het Ledig Erf. Nu al is te zien hoe de tekst zich in de toekomst door de straten zal uitbreiden, want voor de periode tot 2020 zijn al jaarmarkeringen aangebracht. De groei tot 2100 is per decennium aangegeven en er is zelfs een markering voor het jaar 2300.

Deel deze pagina

Video

Eerste letters eeuwigdurend gedicht Utrecht onthuld

Burgemeester Wolfsen heeft de eerste letters van een gedicht, waarvan de letters in straatkeien zijn gehakt. Vanaf nu moet elke... zaterdag een letter aan het 'eeuwigdurende gedicht' worden toegevoegd.

Audio

  • Gedicht onthuld in bestrating Oudegracht Utrecht Een eeuwigdurend gedicht: letter voor letter in steen gebeiteld en ingebed in de bestrating van Utrecht. De eerste strofen liggen... langs de Oudegracht, vandaag worden ze onthuld. Gisteren ging verslaggever Roel Pauw met dichter Ruben van Gogh alvast even kijken.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 5073 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 6387 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5207 keer afgespeeld

Meer video en audio