NOS NieuwsAangepast

Mubarak tot levenslang veroordeeld

De Egyptische oud-president Hosni Mubarak is door de rechter in Caïro tot levenslang veroordeeld.

De 84-jarige oud-president is schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan de dood van ruim 800 demonstranten. Het wordt hem aangerekend dat hij niet ingreep toen er op de ongewapende betogers werd geschoten. Mubarak is vrijgesproken van de andere aanklachten van fraude en corruptie.

De openbaar aanklager had de doodstraf door ophanging geëist. Mubarak woonde de uitspraak in de rechtbank zelf bij. Hij arriveerde per helikopter en werd liggend op een brancard de rechtszaal ingereden. De oud-president hoorde de uitspraak aan in een kooi in de zaal samen met de andere verdachten.

Na afloop werd hij naar het ziekenhuis van de Torah-gevangenis gebracht. Volgens anonieme bronnen maakte hij daarbij stampij en weigerde hij de helikopter te verlaten. Anderen zeggen dat hij gezondheidsproblemen had. Pas na twee uur ging hij het gevangenisgebouw binnen.

'Zwarte periode'

De voormalige minister van Binnenlandse Zaken Adli is ook tot levenslang veroordeeld voor zijn rol in het neerslaan van de protesten tijdens de Arabische Lente, begin 2011.

De twee zoons van Mubarak, Alaa en Gumal, stonden terecht voor corruptie. Zij zijn vrijgesproken. Toch komen ze niet vrij omdat er inmiddels alweer een nieuwe aanklacht tegen hen is ingediend. Ze worden verdacht van fraude op de beurs.

De rechter ging bij het voorlezen van de uitspraak in op de "zwarte periode" van dertig jaar dat Egypte onder het dictatoriale bewind van Mubarak stond. Over de Arabische Lente sprak hij lovend.

Foto's

De advocaat van Mubarak heeft laten weten in hoger beroep te gaan. Hij stelt dat de uitspraak van de rechter vol met "gerechtelijke dwalingen" zit.

De geïmproviseerde rechtszaal in een politie-academie in een buitenwijk van Caïro werd bewaakt door duizenden politieagenten. Buiten het gebouw stonden demonstranten met foto's van mensen die bij de opstand van vorig jaar zijn vermoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl