NOS NieuwsAangepast

Kartel valt internationaal bedrijf aan

In Mexico ligt voor het eerst een internationaal bedrijf onder vuur van een drugskartel. Het zogenoemde Kruisvaarders-kartel heeft het gemunt op PepsiCo, een van de grootste voedingsmiddelenbedrijven ter wereld.

Sinds afgelopen weekend zijn vijf pakhuizen en zo'n 30 vrachtwagens van de Mexicaanse tak Sabritas van PepsiCo in vlammen opgegaan. De drugsbende beschuldigt de multinational van het samenwerken met de Mexicaanse overheid in de strijd tegen de drugskartels.

Spandoeken

De PepsiCo-vrachtwagens zouden volgens het kartel worden ingezet voor surveillances. Ook zouden federale agenten zich voordoen als medewerkers van het bedrijf bij operaties die tegen de drugsbende zijn gericht.

Het kartel hing gisteren spandoeken op waarop teksten stonden die Sabritas van samenwerking met de overheid beschuldigden. "Bedrijven moeten zorgen voor werkgelegenheid. Als ze zich niet beperken tot hun kerntaken zullen ze worden gestraft", stond op de spandoeken.

Het bedrijf ontkent dat het de Mexicaanse overheid gebruik laat maken van zijn vrachtwagens voor surveillances. Ook de overheid zegt dat het geen privé-ondernemingen gebruikt in haar strijd tegen de kartels.

Hevige strijd

Het is in Mexico niet ongewoon dat kartels lokale bedrijven afpersen, maar het systematisch aanvallen en bedreigen van een multinational gebeurde nog niet eerder. Mexico is de op één na grootste economie van Latijns-Amerika. Investeringen van buitenlandse bedrijven bleven de laatste jaren op peil, hoewel de drugsoorlog in het land escaleerde.

Het Kruisvaarders-kartel is momenteel in een hevige strijd verwikkeld met rivaliserende drugsbendes. Ze vechten om de controle over smokkelroutes voor drugs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl