NOS NieuwsAangepast

VN: onderzoek bloedbad Houla

Een grote meerderheid van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft het bloedbad in de Syrische stad Houla scherp veroordeeld. De raad wil dat er een onderzoek komt naar de vraag wie verantwoordelijk is voor de moordpartij.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Navi Pillay, zei eerder dat de verantwoordelijken voor het bloedbad wellicht kunnen worden vervolgd voor misdaden tegen de menselijkheid. Vorige week vrijdag werden 108 mensen gedood in Houla. Uit onderzoek van VN-waarnemers in Syrië bleek dat de meesten van dichtbij waren neergeschoten.

Een van de landen die tegen de resolutie in de VN-Mensenrechtenraad stemden, was Rusland. Het land is de belangrijkste bondgenoot van Syrië. Rusland blokkeerde ook al twee keer het instellen van sancties tegen Syrië door een veto uit te spreken over een resolutie van de VN-Veiligheidsraad.

Oplossing

De Russische president Vladimir Poetin had vrijdag een ontmoeting met bondskanselier Angela Merkel in Berlijn en de Franse president François Hollande in Parijs. Een van de belangrijkste onderwerpen op de agenda was Syrië.

Hollande zei na afloop van de ontmoeting met Poetin dat hij maar één oplossing ziet om een eind aan het bloedvergieten te maken: het vertrek van de Syrische president Assad. Volgens Hollande gedraagt het regime zich "onacceptabel". Ook pleitte Hollande opnieuw voor sancties.

Geduld

Poetin zei dat sancties niet altijd het gewenste effect hebben. Ook kiest Rusland volgens hem geen partij in het conflict, maar wil het land slechts bijdragen aan een diplomatieke oplossing. Poetin riep op tot geduld en zei dat het vredesplan van VN-gezant Kofi Annan een kans moet krijgen. In het plan hebben beide partijen afgesproken een staakt-het-vuren in acht te nemen, maar daar is in werkelijkheid geen sprake van.

Ook werd er vrijdag weer gedemonstreerd in verschillende Syrische steden. De stad Homs werd door het Syrische leger beschoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl