'Nederlander leent te makkelijk'
Nederlanders lenen steeds meer. Dat blijkt uit het onderzoek "Geldzaken in de praktijk" van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting.
De helft van de huishoudens heeft buiten een eventuele hypotheek nog een lening. Drie jaar geleden was dat nog ruim een derde. Ook wordt er vaker bij familie en vrienden om financiële steun gevraagd en worden leningen meer en meer als een loden last ervaren.
Volgens het Nibud is de leencultuur in Nederland doorgeslagen en beseffen mensen onvoldoende wat het voor hun maandelijkse uitgaven betekent als ze een lening aangaan.
Moeite met rondkomen
Bijna de helft van de huishoudens, 45 procent, heeft moeite om rond te komen. Drie jaar geleden was dat nog ruim eenderde: 37 procent. Niet alleen mensen met een laag inkomen hebben er moeite mee, ook een kwart van de mensen met een inkomen hoger dan 3100 euro netto per maand kan de eindjes met moeite aan elkaar knopen.
Uit het onderzoek onder ruim 2000 Nederlanders mensen komt naar voren dat vooral jongeren en mensen met kinderen geld lenen. Het onderzoek gaat niet over hypotheekleningen, maar over leenbedragen vanaf 500 euro. Het meest gebeurt dat via een bank (16 procent), familie of vrienden (9 procent) en de creditcard (7 procent). Vooral het lenen van geld bij bekenden is toegenomen; ten opzichte van 2009 is dat zelfs verdubbeld.
Stress door lenen
Steeds vaker leiden leningen tot stress bij de lener. Meer dan een kwart van deze mensen (27 procent) zegt dat dat komt doordat ze met moeite de maandelijkse aflossing kunnen betalen. Anderen geven aan dat ze door een lening in betalingsproblemen zijn gekomen.
Volgens het Nibud is een groot deel van de problemen te voorkomen als mensen een beter inzicht in hun uitgaven hebben. Het instituut pleit voor een nationale campagne waarin consumenten bewust worden gemaakt van de lange-termijn-gevolgen van lenen.