NOS NieuwsAangepast

CU laat splitsing euro onderzoeken

De ChristenUnie laat onderzoeken of het mogelijk is om de euro te splitsen. De partij wil weten of het mogelijk is de euro op te delen in een noordelijke en een zuidelijke variant. Dat heeft partijleider Arie Slob gezegd in het tv-programma Knevel en Van den Brink.

Slob vreest dat doorgaan op de huidige weg niet werkt. "We blijven maar voortmodderen, terwijl de zorgen bij burgers en politici groter worden. Het democratische draagvlak voor de huidige aanpak neemt af. Wij willen kijken of er nog een derde weg is."

Taboe doorbreken

De partij heeft de Tilburgse hoogleraar Graafland gevraagd onderzoek te doen naar het perspectief van de huidige aanpak en een mogelijke opdeling van de euro. De ChristenUnie wil met het onderzoek een weg creëren "tussen partijen die in Brussel het liefst het licht zouden uitdoen en partijen die al het geld en de verantwoordelijkheden richting Europa schuiven".

Slob meent dat de ChristenUnie met het onderzoek naar een noordelijke en een zuidelijke euro een taboe doorbreekt. "Ik snap dat regeringen niet hardop over zo'n voorstel kunnen nadenken. Dat heeft enorme invloed op de financiële markten, maar als politieke partij willen we hier niet voor weglopen", zei Slob.

Toekomst

Volgens Slob heeft hij met het onderzoek niet alleen het belang van Nederland voor ogen. "We willen ook weten wat het oplevert voor de zuidelijke landen. Ik heb bijvoorbeeld erg te doen met de Grieken. De veranderingen die ze daar doorvoeren, daar doen wij generaties over."

Het is een onafhankelijk onderzoek dat na de zomer klaar moet zijn. "We moeten dan kiezen voor de optie die de meeste toekomst heeft", zei Slob.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl