NOS SportAangepast

ATS: 'Het Deense sprookje' uit 1992

Tot acht dagen voor het toernooi zouden ze niet eens meedoen. Toch wonnen de Denen het EK van 1992. Andere Tijden Sport blikt terug op 'Het Deense sprookje'.

Door de internationale boycot van Joegoslavië vanwege de burgeroorlog die in het land woedde, werd Denemarken pas acht dagen voor de eindronde aan het deelnemersveld toegevoegd. Dat leverde de ploeg de bijnaam 'campingelftal' op, omdat ze vanaf hun vakantieadressen zouden zijn ingevlogen.

Dat verhaal wordt in deze aflevering ontzenuwd door de doelman van toen, Peter Schmeichel. Verder komen aan het woord: Brian Laudrup, Flemming Povlsen, Henrik Larsen en Henrik Andersen.

Misser Van Basten

De halve finale tegen titelverdediger Nederland vormt het hart van de uitzending. Hans van Breukelen en Marco van Basten halen herinneringen op aan een dramatische voetbalavond. Tijdens de beslissende strafschoppenserie miste Van Basten als enige en Van Breukelen slaagde er niet in een penalty te stoppen.

Van Breukelen vertelt onder meer dat aanvoerder Ruud Gullit Oranje tegen de Denen in de steek liet, omdat hij in de eerste helft zijn man liet lopen. Daardoor kon linksback Henrik Andersen keer op keer ongehinderd langs de lijn opstomen, waardoor de organisatie aan Nederlandse kant compleet weg viel. Kortom: Nederland onderschatte de Denen en dat bleek het begin van het einde.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl