Botsing sterrenstelsels voorzien

Een illustratie van de botsing de Melkweg en Andromeda»
Een illustratie van de botsing de Melkweg en Andromeda Hubblesite

Het Andromeda-sterrenstelsel zal over 4 miljard jaar frontaal botsen met de Melkweg, het sterrenstelsel waarvan de aarde deel uitmaakt. Dat heeft een internationaal team van astronomen berekend.

De kosmische botsing brengt volgens de astronomen enorme veranderingen met zich mee. Zo wordt de zon waarschijnlijk in een ruimere baan geslingerd. Maar het zonnestelsel wordt niet vernietigd en de baan van de aarde erin verandert niet.

"De nachtelijke sterrenhemel zoals we die nu vanaf de aarde zien, zal er heel anders uitzien", zegt Roeland van der Marel, de Nederlandse sterrenkundige die het onderzoek leidt.

Samensmelten

Het Andromeda-sterrenstelsel smelt na de botsing waarschijnlijk samen met de Melkweg. Er ontstaat dan een nieuw sterrenstelsel.

Het Andromeda-sterrenstelsel bevindt zich nu op 2,5 miljoen lichtjaar van de Melkweg. Het was al bekend dat het met een snelheid van zo'n 400.000 kilometer per uur deze kant op komt. Astronomen hebben nu berekend dat de twee stelsels over 4 miljard jaar frontaal op elkaar botsen.

Het duurt daarna nog 2 miljard jaar voordat ze zijn samengesmolten.

Deel deze pagina

Foto

De Nederlandse NASA-onderzoeker Roeland van der MarelDe Nederlandse NASA-onderzoeker Roeland van der Marel

De Nederlandse NASA-onderzoeker Roeland van der Marel

Wessel de Jong / NOS

Audio

  • 'Melkwegbotsing duurt miljoenen jaren' Onze Melkweg botst binnenkort. Nou ja binnenkort: over vier miljard jaar knalt Andromeda tegen ons sterrenstelsel. Dat Andromeda er... aan komt, is al langer bekend, maar nu is bekend hoe: frontaal. Onderzoeker Roeland van der Marel van de NASA heeft dat ontdekt. Hij weet ook wat deze 'space clash' betekent voor de aarde. Gisteren gaf Van der Marel een toelichting.

Video en Audio

Meer video en audio