NOS NieuwsAangepast

Meer drugsmeldingen Maastricht

Sinds de invoering van de wietpas op 1 mei is de drugsoverlast in Maastricht bijna verviervoudigd vergeleken met mei vorig jaar.

Volgens de gemeente komt dat vooral doordat mensen eerder overlast melden. In mei kwamen er bij het speciale meldpunt in Maastricht 619 klachten binnen. Dat waren er een jaar geleden 166.

Ondanks de flinke stijging is burgemeester Hoes tevreden over het nieuwe coffeeshopbeleid. Volgens hem komen er minder buitenlanders en is de drugsoverlast op straat "beheersbaar".

Discriminatie

Sinds 1 mei mogen alleen Nederlanders nog wiet kopen in Limburgse, Brabantse en Zeeuwse coffeeshops. Ze moeten lid worden. Aanvankelijk moesten wietkopers een uittreksel uit het bevolkingsregister tonen, maar sinds deze week volstaat een paspoort voor inschrijving.

De Maastrichtse coffeeshops zien niets in het weren van buitenlandse klanten. Ze spreken van discriminatie en de meeste hebben daarom uit protest hun deur gesloten.

Coffeeshop Easy Going heeft een kort geding tegen burgemeester Hoes aangespannen om de wietpas terug te draaien. De zaak dient volgende week dinsdag 5 juni.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl