NOS NieuwsAangepast

VRE-bacterie ook in Maasstad

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

In het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is bij twaalf patiënten de multiresistente VRE-bacterie aangetroffen. Het Maasstad is het zesde ziekenhuis in korte tijd waar patiënten besmet raken met VRE.

Sinds 12 april werden ook het MC Zuiderzee in Lelystad, het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, de locaties Oudenrijn en Nieuwegein van het St Antonius Ziekenhuis en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen al getroffen door een uitbraak van VRE. Vorige zomer kregen de Isala Klinieken in Zwolle en het Martini Ziekenhuis in Groningen te maken met een uitbraak van VRE.

VRE staat voor Vancomycine Resistente Enterokokken. Enterokokken horen bij de normale darmflora van mensen en zijn makkelijk overdraagbaar. VRE is voor gezonde mensen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen met een verminderde weerstand. Daarvan zijn er veel in ziekenhuizen.

Deskundigenberaad

Omdat er in korte tijd ongewoon veel ziekenhuizen te maken hebben gekregen met een uitbraak van VRE, komt er volgende week bij het RIVM een deskundigenberaad bijeen. Het is lang niet zeker dat de VRE-uitbraken met elkaar te maken hebben. Volgens professor Mark Bonten van het UMC Utrecht is het goed mogelijk dat het om verschillende stammen gaat van dezelfde bacterie.

Bonten is supervisor van de afdeling microbiologie en infectiepreventie in het Maasstad Ziekenhuis sinds de uitbraak daar van een multiresistente Klebsiella-bacterie. De NOS onthulde de uitbraak, die het ziekenhuis lange tijd onder de pet had gehouden, vandaag precies een jaar geleden.

Maasstad Ziekenhuis

Het Maasstad Ziekenhuis heeft ruim 450 oud-patiënten opgeroepen voor onderzoek om te zien of zij mogelijk ook de VRE opgelopen hebben. Volgens het ziekenhuis is het niet nodig om afdelingen te sluiten. De besmette patiënten zijn meteen geïsoleerd en behandeld.

Het Maasstad Ziekenhuis zegt bij de aanpak van de besmetting veel te hebben geleerd van vorig jaar. Toen werd er slecht opgetreden bij een uitbraak van Klebsiella, ook een darmbacterie.

Er overleden destijds zeer waarschijnlijk drie patiënten door de bacterie. Het gebrek aan leiding bij de bestrijding leidde tot veel kritiek, onder meer van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

In de Tweede Kamer werd vandaag gedebatteerd over de slechte aanpak van de Klebsiella-bacterie door het Maasstad Ziekenhuis. Minister Schippers zei tijdens het debat dat de zaak haar zeer heeft getroffen.

Grotere uitbraak

In het Medisch Centrum Zuiderzee in Lelystad zijn sinds 12 april tien patiënten besmet geraakt met VRE. Het ziekenhuis heeft enkele tientallen patiënten teruggeroepen voor onderzoek. Patiënten zijn geïsoleerd verpleegd en er is half mei een opnamestop van enkele dagen geweest op de afdeling interne geneeskunde.

In het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem is de uitbraak veel groter. Sinds 16 april zijn 58 patiënten met VRE gevonden. Er loopt een contactonderzoek onder 4000 patiënten die sinds 1 november 2011 in het ziekenhuis hebben gelegen. Zes verpleegafdelingen zijn voor desinfectie nog tot 4 juni gesloten. Het ziekenhuis voert al wekenlang minder operaties uit en er geldt een opnamestop voor interne geneeskunde, chirurgie en de intensive care.

Het St Antonius Ziekenhuis kampt sinds 24 april met een VRE-uitbraak op de locatie Oudenrijn in Utrecht. Kort daarna is ook de locatie Nieuwegein besmet geraakt. Bij 44 patiënten is de bacterie gevonden. Op elk van beide locaties worden nog vijf patiënten in isolatie verpleegd. Verder gelden er verscherpte hygiënemaatregelen.

Half mei werd bij zes patiënten in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen een VRE-besmetting geconstateerd. Intussen zijn er nog vijftien besmette patiënten bijgekomen op drie verschillende afdelingen. Die worden geïsoleerd verpleegd. Verder zijn er verscherpte hygiënemaatregelen genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl