NOS NieuwsAangepast

VUmc trekt boetekleed aan

Het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam heeft een vernietigend zelfonderzoek gepubliceerd over de gang van zaken rond het RTL-programma '24 uur: Tussen leven en dood'.

In februari werd de serie al na één aflevering geschrapt, omdat er veel ophef was over de privacy van patiënten. Het medisch centrum bood zijn excuses aan alle betrokken patiënten aan. Nu zegt het VUmc dat de opnames alleen gemaakt hadden mogen worden met toestemming van patiënten en medewerkers. "Dit is niet in alle gevallen gebeurd", schrijft het medisch centrum.

Onvoldoende beoordeeld

Volgens het VUmc is het programma van tevoren onvoldoende op medisch-ethische en juridische risico's beoordeeld. Medewerkers die bij de voorbereiding van het programma betrokken waren, hebben zich onvoldoende gerealiseerd wat voor impact de uitzending kon hebben.

Daarnaast hebben de verkeerde mensen beslist of het programma in het ziekenhuis mocht worden opgenomen. De Raad van Bestuur had volgens het onderzoek dat besluit moeten nemen, maar het is genomen door de Dienst Communicatie.

Het VUmc zegt naar aanleiding van het onderzoek het mediabeleid aan te scherpen.

UMC Utrecht

Uit onderzoek van het radioprogramma Argos blijkt dat producent Eyeworks het programma al aan het UMC Utrecht had aangeboden, voordat het bedrijf naar het VUmc ging.

Het academisch ziekenhuis in Utrecht had geen belangstelling voor het tv-programma, volgens Argos vanwege het gebruik van verborgen camera's en de lange duur van de opnames.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl