NOS NieuwsAangepast

Alcoholbeleid verdeelt Kamer

De Tweede Kamer is verdeeld over het idee om de leeftijd waarop jongeren bier en wijn kunnen kopen te verhogen naar 18. De helft is voor, de andere helft is tegen. Lange tijd was een meerderheid tegen zo'n verhoging.

CDA

Het CDA, dat altijd tegen het verhogen van de grens was, wil nu toch dat jongeren onder de achttien jaar geen wijn, bier of andere alcoholische dranken meer kunnen kopen. Dat staat in het nieuwe verkiezingsprogramma dat morgen wordt gepresenteerd. Voor sterke drank geldt al een minimumleeftijd van achttien jaar.

Verschillende partijen in de Tweede Kamer, zoals PvdA, SP en ChristenUnie, pleiten al langer voor een verhoging van de leeftijd voor de aanschaf van alcohol.

Comazuipers

Aanleiding voor het CDA om zich bij hen aan te sluiten, is het toenemende aantal jongeren dat te veel drinkt. Het aantal comazuipers is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld tot 762 gevallen in 2011.

De ChristenUnie is blij met het "voortschrijdend inzicht van het CDA". "Eenduidigheid is er volgens mij nog niet, want het CDA stemde vorige week in de Eerste Kamer nog tegen het voorstel van een leeftijdsgrens naar 18 jaar", aldus Kamerlid Voordewind.

Draai

De VVD spreekt van "een opmerkelijke draai van het CDA in het zicht van de verkiezingen".

De Eerste Kamer ging vorige week nog akkoord met nieuwe wetgeving die jongeren onder de 16 jaar verbiedt alcohol in bezit te hebben en die het mogelijk maakt verkopers strenger te controleren.

Na de verkiezingen moet blijken of een nieuwe Kamer de leeftijd echt naar 18 gaat verhogen.

Handhaving

Minister Schippers heeft geen principiële bezwaren tegen verhoging van de leeftijd. Maar ze benadrukt dat er net een nieuwe wet is aangenomen. "Die moet worden gehandhaafd", zegt ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl