NOS NieuwsAangepast

EC-procedure om Hedwigepolder

De Europese Commissie begint een juridische procedure tegen Nederland over de Hedwigepolder. Nederland zou die onder water zetten om te voldoen aan Europese milieu-eisen, maar zag daar vanaf.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen ontpoldering. Volgens de commissie voldoet Nederland nu niet aan afspraken over natuurbescherming in de Westerschelde.

Uitleg

De Hedwigepolder zou onder water komen te staan om de natuur in het Westerschelde-gebied meer ruimte te geven. De Westerschelde valt onder een Europese natuurbeschermingrichtlijn, omdat er veel vogels broeden.

Nederland heeft twee maanden de tijd om uitleg te geven aan de Europese Commissie. Als er geen bevredigend antwoord komt, kan de commissie naar de rechter stappen. Nederland riskeert dan een miljoenenboete. Staatssecretaris Bleker wil niet reageren op de stappen van de commissie. Dat doet hij pas als hij de officiële brief heeft.

Vorige week begon ook Vlaanderen al een juridische procedure tegen Nederland over de Hedwigepolder.

Wat houdt een inbreukprocedure in?

Een rol van de Europese Commissie is om er ook voor te zorgen dat EU-wetgeving correct wordt nageleefd door burgers, de lidstaten en de EU-instellingen. De Commissie kan sancties opleggen aan burgers en bedrijven.

Bij overtredingen van lidstaten wordt een ander pad bewandeld. Als een lidstaat zich niet aan de regels houdt, vraagt de Europese Commissie de lidstaat om een oplossing te zoeken. Gebeurt dat niet, of duurt het te lang dan kan de Europese Commissie besluiten om de zaak voor te leggen aan het Europese Hof van Justitie, een inbreukprocedure.

De stap die de Europese Commissie nu neemt is de eerste stap. Het betekent dat er een soort aanmaningsbrief wordt gestuurd waarin de lidstaat wordt gevraagd om informatie over de stand van zaken te verstrekken.

Daarna volgt een briefwisseling tussen de lidstaat en de Europese Commissie. Levert dat allemaal niets op dan is de laatste stap een gang naar het Europese Hof van Justitie. De ervaring leert dat lidstaten in ruim 90 procent van de gevallen het zo ver niet laten komen en uiteindelijk voldoen aan de eisen die EU-wetgeving stelt.

Komt het toch tot een uitspraak van het Hof en houdt de lidstaat zich daar niet aan, dan kan er een boete worden opgelegd. Die boete is een ingewikkelde rekensom en wordt onder meer bepaald door de duur en de ernst van de overtreding en de grootte van de lidstaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl