NOS NieuwsAangepast

Ierland stemt over EU-verdrag

Ierland stemt vandaag in een referendum over deelname aan het Europese begrotingsverdrag. Volgens de laatste peilingen zal een meerderheid van de kiezers het verdrag steunen, maar er zijn nog veel twijfelaars.

Ierland is het enige Europese land dat een referendum houdt over het verdrag, waarin 25 van de 27 EU-landen meer begrotingsdiscipline beloven.

Sinn Féin

De afspraken van de EU-lidstaten zijn bedoeld om herhaling van de Europese schuldencrisis te voorkomen. Vrijwel alle politieke partijen in Ierland steunen het verdrag. Uitzondering is Sinn Féin.

Deze links-nationalistische partij voerde fel campagne tegen de afspraken, die het land alleen maar verder in de economische problemen zouden brengen.

Einde verdrag?

De 800 bewoners van vijf Ierse eilandjes mochten de afgelopen dagen al hun stem uitbrengen. Vandaag volgt de rest van het land. De uitslag wordt pas vrijdagavond verwacht.

Als de Ieren 'nee' zeggen, betekent dat niet het einde van het verdrag. EU-verdragen hoeven niet meer te worden aanvaard door alle lidstaten om van kracht te worden. Steun van twaalf van de zeventien eurolanden is voldoende.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl