EU 'verontrust' over Amnestiewet

De Europese Unie heeft de Surinaamse minister van Buitenlandse zaken haar 'ernstige verontrusting' overgebracht over de omstreden Amnestiewet.

De wet, die in april door het Surinaamse parlement werd aangenomen, kan ervoor zorgen dat de verdachten van de Decembermoorden vrijuit gaan. De belangrijkste verdachte is president Desi Bouterse.

Zorg

De Europese regio-ambassadeur Kopecky uitte in Paramaribo zijn zorg over de negatieve invloed die de Amnestiewet zal hebben op het verloop van de rechtsgang. De EU wijst erop dat Suriname verplicht is om mensenrechtenschendingen te onderzoeken en de daders voor de rechter te brengen.

De Europese delegatie onder leiding van Kopecky zette ook vraagtekens bij de waarheids- en verzoeningscommissie, die onderdeel uitmaakt van de Amnestiewet. De EU erkent dat zo'n commissie nut kan hebben, maar de instelling ervan mag er niet toe leiden dat de strafzaak over de Decembermoorden wordt onderbroken.

Kritiek

Het bezoek aan het ministerie van Buitenlandse Zaken in Paramaribo volgt op eerdere kritiek van de Hoge Commissaris voor Buitenlandse Zaken van de EU, Catherine Ashton. Die kritiek is nu in een zogenoemde Artikel 8-dialoog rechtstreeks aan de Surinaamse minister overgebracht. Kopecky werd tijdens zijn bezoek aan de Surinaamse minister vergezeld door onder anderen de Nederlandse mensenrechtenambassadeur Veer, de Franse ambassadeur in Paramaribo en de Spaanse ambassadeur voor de regio.

'Bijna verneukt'

De bijeenkomst eindigde in een rel tussen het gastland en de Europese Unie, toen de EU een vantevoren opgesteld persbericht ter tafel bracht. De Surinaamse delegatie vond dat de tekst een onjuiste weergave was van wat er was besproken en dat er te veel aandacht aan de Amnestiewet werd besteed.

De minister voelde zich naar eigen zeggen "bijna verneukt", omdat er veel positieve zaken zouden zijn weggelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl