NOS NieuwsAangepast

Partijen verdeeld over advies Rehn

Politieke partijen reageren verdeeld op het advies van eurocommissaris Olli Rehn aan Nederland om de hypotheekrenteaftrek geleidelijk af te schaffen. Volgens Rehn leeft Nederland op een hypotheekbubbel. Hij vindt dat de huizenprijzen kunstmatig hoog zijn door het belastingvoordeel op hypotheken.

De VVD zegt niet verder te willen gaan dan de afspraak in het Vijfpartijenakoord. Daarin hebben VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie afgesproken dat per 1 januari een verplichte aflossing in 30 jaar geldt voor alle nieuwe hypotheken. Alleen dan is de rente aftrekbaar.

Het CDA gaat de verkiezingsstrijd in met het standpunt dat alleen mensen die sneller aflossen een beloning verdienen. D66 wil net als de PvdA toewerken naar één tarief voor iedereen. GroenLinks wil het belastingvoordeel gefaseerd afschaffen. Ook de SP wil de rente-aftrek geleidelijk afschaffen, maar dan alleen voor de duurdere huizen. "Tot een schuld van 350.000 euro blijft de rente aftrekbaar en daar boven niet meer," aldus SP-leider Roemer.

Minister De Jager van Financiën wil niet ingaan op het advies van eurocommissaris Rehn. Hij noemt het al heel wat dat er in het Vijfpartijenakkoord een kleine beperking van de hypotheekrenteaftrek is afgesproken.

'Akkoord niet ver genoeg'

D66, GroenLinks, PvdA, CU en SP vinden het akkoord niet ver genoeg gaan. Volgens D66 en GroenLinks is in het Vijfpartijenakkoord wel een taboe doorbroken. GroenLinks Kamerlid van Gent: "Het moet nog veel verder gaan, want zoals het nu gaat, gaat het niet. Schulden lopen op, de doorstroming ligt op zijn gat en starters zitten in de problemen". GroenLinks wil de renteaftrek in 25 jaar geleidelijk helemaal afbouwen naar 0%. Alleen voor starters blijft er wat de partij betreft een regeling, maar dan via de vermogensbelasting.

D66-leider Pechtold vindt dat de eerste stap is gezet: "Jarenlang wilden CDA en VVD nul-nul-nul aan de renteaftrek doen". Nu is er een klein begin, maar het moet volgens D66 veel verder gaan. In 22 jaar wil D66 de renteaftrek voor de hoogste inkomens van 52 naar 30% beperken. De partij wil de aftrek niet helemaal afschaffen. Het eigen woningbezit moet wel enigszins gestimuleerd blijven.

De ChristenUnie wil ook verder gaan dan het Vijfpartijenakkoord, maar verwijst naar het aankomende verkiezingsprogramma voor de uitwerking.

SP-leider Roemer wil het huidige stelsel de aankomende 20 tot 30 jaar afbouwen, ook voor bestaande gevallen. "De hypotheekrenteaftrek moet worden afgebroken", aldus Roemer. "Tot een schuld van 350.000 euro blijft de rente aftrekbaar en daar boven niet meer".

De PVDA, ook voor een drastische beperking, kiest niet voor een huizenprijsgrens. De partij wil dat de aftrek over 30 jaar voor iedereen nog maar 30% is. Hypotheekrenteaftrek moet weer worden waar het voor bedoeld was, een stimulans op huizenbezit en niet op rijkdom, aldus PvdA-leider Samsom.

'Niet meer doen dan akkoord'

VVD, CDA, SGP en PVV willen juist weinig veranderen aan de renteaftrek. Dat er per 1 januari 2013 een verplichte aflossing in 30 jaar voor alle nieuwe hypotheken komt, gaat ver genoeg, aldus VVD-fractievoorzitter Blok. Ook wat het CDA betreft blijft het daarbij.

Volgens CDA-leider Van Haersma Buma is er in het Vijfpartijenakkoord "een afgewogen hypotheekrenteaftrek plan" gemaakt. De kern hiervan zal wat hem betreft in het CDA verkiezingsprogramma overeind blijven.

Wat de PVV betreft verandert er helemaal niets aan de renteaftrek. De SGP wil zo min mogelijk veranderen. Hooguit wordt de renteaftrek op termijn vervangen door een belastingherziening, maar alleen als de huizenbezitters daar niet op achteruitgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl