NOS NieuwsAangepast

Olie-industrie Iran besmet met virus

De Iraanse olie-industrie is korte tijd besmet geweest met het computervirus Flame. Volgens het Iraanse leger is het virus ontdekt en onschadelijk gemaakt. De Iraanse olie-industrie is in handen van de staat en valt onder een eigen ministerie. Geen enkele andere overheidsinstantie heeft volgens het land last gehad van het virus.

Flame is een zeer krachtig virus, dat al een paar jaar computers zou besmetten. Het zou gemaakt zijn voor spionagedoeleinden. Het tapt netwerkverkeer af, kan zien wat er op computers gebeurt en audio-gesprekken opnemen via de microfoons van computers. Het is niet bekend wie de maker is.

Iran bevestigt dat eigen onderzoek heeft uitgewezen dat Flame was bedoeld voor spionage. Het land laat niets los over de verdere gevolgen die de besmetting met het virus heeft.

Stuxnet

In 2010 werden delen van de Iraanse overheid ook al slachtoffer van een groot virus. Toen legde Stuxnet kerncentrales in het land lam.

Flame zou overigens niet alleen Iran hebben getroffen. Maandag werd bekend dat ook in andere landen in het Midden-Oosten enkele duizenden computers zijn besmet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl