NOS NieuwsAangepast

EC: maak haast met hervormingen

De Europese Commissie maant Nederland om de begroting snel op orde te brengen en vooral haast te maken met hervormingen van de arbeidsmarkt, het pensioenstelsel, de zorg, de woningmarkt en het innovatiebeleid.

Verder blijven de gemaakte afspraken om het begrotingstekort in 2013 terug te brengen naar 3 procent gehandhaafd, zegt de commissie.

Alleen aankondigingen van beleid, zoals in het Vijfpartijenakkoord, zijn voor de commissie niet voldoende. Het gaat er nu om het beleid uit te voeren.

Scheefgroei

Slechte economische vooruitzichten en een oplopende werkloosheid zorgen voor "grote uitdagingen voor Nederland", aldus de commissie, in een "zeer complexe politieke situatie".

De commissie noemt het Vijfpartijenakkoord in hoge mate "relevant", maar het is nog niet voldoende uitgewerkt en gespecificeerd. Daardoor zouden de beoogde bezuinigingen en hervormingen gevaar lopen.

Verder vindt de Europese Commissie dat de Nederlandse plannen om de hypotheekrenteaftrek aan te pakken niet ver genoeg gaan. In het Vijfpartijenakkoord is afgesproken om de renteaftrek alleen voor nieuwe, aflossingsvrije hypotheken af te schaffen. Volgens de commissie moet de hypotheekrenteaftrek stapsgewijs geheel of gedeeltelijk worden afgebouwd om een implosie van de huizenmarkt te voorkomen.

Geen inzicht

Nederland overtreedt verder de Europese regels, omdat het geen inzicht geeft in hoe het begrotingstekort zich zal ontwikkelen als in 2013 de 3 procent is gehaald.

Vandaag maakt de Europese Commissie bekend welk beleid op economisch- en financiëel gebied volgens hen het beste is voor de 27 EU-landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl