NOS NieuwsAangepast

Weer heel Wagner-concert in Israël

Voor het eerst in ruim 70 jaar wordt in Israël weer een concert gehouden met muziek van Richard Wagner. Op 18 juni gaat in Tel Aviv een gelegenheidsorkest van zo'n honderd muzikanten werk spelen van de Duitse componist.

De uitvoering maakt een einde aan een jarenlange boycot van muziek van Wagner. Het laatste Wagner-concert werd in 1938 uitgevoerd door het Eretz Israël Symphonie Orkest.

Wagner (1813-1883) is in Israël omstreden vanwege zijn antisemitische uitspraken. Kopstukken van het nazi-regime, onder wie Adolf Hitler, waren groot bewonderaar van de Duitse componist.

De voorzitter van de Israëlische Wagner-vereniging vindt dat het tijd is om de boycot te doorbreken. "Ik respecteer iedereen die de muziek van Wagner niet wil horen. Maar ik heb ook respect voor de mensen die dat wel willen", zegt voorzitter Livny.

Protest

De boycot van Wagner-muziek werd al enkele keren genegeerd, maar het is voor het eerst dat een heel concert wordt gewijd aan muziek van de Duitse componist.

In 2001 leidde een uitvoering met Wagner-muziek onder leiding van dirigent Daniel Barenboim nog tot groot protest in Israël. De baas van het Simon Wiesenthal Centrum noemde het concert "culturele verkrachting".

Vorig jaar speelden Israëlische muzikanten wel tijdens de Richard Wagner-dagen in het Duitse Bayreuth.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl