NOS NieuwsAangepast

Assange mag worden uitgeleverd

Julian Assange, de oprichter van klokkenluiderswebsite WikiLeaks, mag worden uitgeleverd aan Zweden. Dat heeft het Britse Supreme Court, de hoogste gerechtelijke instantie in Groot-Brittannië, besloten.

Het hooggerechtshof in Londen oordeelde in november al dat Assange aan Zweden mocht worden uitgeleverd, maar daartegen ging hij in beroep. Hij wordt in Zweden verdacht van verkrachting en aanranding van twee vrouwen.

Assange heeft twee weken de tijd om het Supreme Court te vragen de zaak te heropenen. Gebeurt dat niet, dan kan hij alleen nog naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens om zijn uitlevering aan te vechten. Als dat hof zijn beroep in behandeling neemt, wordt Assange totdat er een uitspraak is, niet uitgeleverd.

Rechtvaardig

Volgens Assange, die de seksuele misdrijven ontkent, heeft de verkeerde instantie in Zweden een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Het Supreme Court is het daar niet mee eens en vindt de beslissing van het hooggerechtshof rechtvaardig.

Assange zegt dat er politieke redenen zijn voor de beschuldigingen. Hij is bang dat Zweden hem wil uitleveren aan de Verenigde Staten. Dat land heeft om uitlevering gevraagd, vanwege het onthullen van honderdduizenden geheime overheidsdocumenten via WikiLeaks.

Via WikiLeaks werden onder meer stukken over de oorlog in Irak en Afghanistan gepubliceerd. Ook waren er vertrouwelijke berichten over Nederlandse politici.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl