NOS NieuwsAangepast

Ook Turkije wijst ambassadeur uit

Na onder meer Frankrijk en Groot-Brittannië heeft nu ook Turkije besloten om alle Syrische diplomaten in Ankara uit te wijzen. Turkije, een buurland van Syrië, protesteert daarmee tegen het bloedbad in Houla, waar vrijdag 108 mensen omkwamen.

De Syrische diplomaten krijgen 72 uur de tijd om uit Turkije te vertrekken. Gisteren stuurden een aantal EU-landen, de Verenigde Staten, Canada en Australië al de Syrische ambassadeurs in hun land naar huis. Vanochtend sloot ook Japan zich daarbij aan.

Nederland heeft de Syrische ambassadeur in Brussel, die ook in Nederland actief is, tot persona non grata verklaard. In reactie daarop heeft Syrië een Nederlandse diplomate 72 uur de tijd gegeven om het land te verlaten.

Frankrijk: ingrijpen mogelijk

Na het bloedbad in Houla is de druk op het regime van president Assad opgevoerd. De Franse president Hollande zei gisteren gisteren in een tv-interview dat militair ingrijpen na de moordpartij niet is uitgesloten. Voor een eventuele interventie moet wel een resolutie van de VN-Veiligheidsraad worden aangenomen, zei Hollande.

Rusland en China lieten meteen weten dat ze tegen militair ingrijpen zijn. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken zegt dat hij "categorisch tegen" een militaire interventie in Syrië is. Ook China herhaalde dat het "geen steun" geeft aan een aanval.

Ook de Verenigde Staten hebben gezegd dat ze tegen een interventie in Syrië zijn. Volgens de VS zou dat de onrust en chaos in de regio verder vergroten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl