NOS NieuwsAangepast

Balsamico schaars door aardbeving

De aardbevingen in Italië hebben ook gevolgen op culinair gebied. Een groot deel van de voorraad van de exclusiefste balsamico-azijn is verloren gegaan, net als een deel van de voorraad Parmezaanse kaas.

Italiaanse media zeggen dat de balsamico-sector helemaal op zijn achterste ligt. Een groot deel van de kostbare vloeistof is uit gescheurde vaten gelopen. In andere gevallen zijn vaten zo beschadigd, dat de azijn in andere vaten moet worden gedaan. "Maar nieuwe vaten geven een andere smaak dan de oude vaten. Dat verstoort het hele proces", zegt Roberto Payer, houder van een Italiaans restaurant in Amsterdam.

Druppel

Balsamico is een azijnsoort die wordt gemaakt van druiven die alleen in Noord-Italië groeien. Per jaar wordt er maar 1000 liter van de exclusiefste soort geproduceerd. Het duurt 12 jaar voordat een nieuwe oogst weer op smaak is. "Het is een ramp voor de mensen die er werken en een ramp voor de consumenten, omdat balsamico de komende jaren schaars zal zijn", zegt Payer.

Volgens Paajer is de echte balsamico niet te vergelijken met de balsamicoazijn die we in de supermarkt kopen. "De inkoopprijs van een druppel is 8 euro. Maar een druppel is vaak al genoeg."

Ook zo'n 10 procent van de jaarproductie van Parmezaanse kaas is verloren gegaan. Ruim een miljoen kazen zijn uit de rekken van de rijpingshallen gevallen en kunnen niet meer worden verkocht. De beschadigde kazen zullen voor een groot deel worden verwerkt tot afgeleide producten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl