NOS NieuwsAangepast

Hollande: ingrijpen Syrië mogelijk

Internationale militaire actie tegen Syrië is niet uitgesloten na het bloedbad in Houla. Dat zei de Franse president Hollande in zijn eerste grote tv-interview sinds zijn verkiezing.

Voorwaarde is volgens Hollande dat er "met respect voor het internationale recht" wordt gehandeld. Er moet eerst een resolutie worden aangenomen in de VN-Veiligheidsraad die ingrijpen mogelijk maakt.

Uitwijzingen

Frankrijk was een van de Europese landen die dinsdag besloten Syrische ambassadeurs uit te wijzen. "Ik moest reageren op de slachting in Syrië", zei de Franse president in het interview. "We moeten ook een oplossing vinden die niet puur militair is. Er moet druk worden uitgeoefend om van het regime van Assad af te komen."

Hollande kondigde aan dat hij vrijdag in Parijs met zijn Russische ambtgenoot Poetin zal spreken over ondermeer het instellen van strengere sancties tegen Syrië. Rusland is samen met China binnen de VN-Veiligheidsraad het meest terughoudend als het gaat om dit soort maatregelen.

"We moeten hem ervan overtuigen dat het onmogelijk is om het regime van Assad toe te staan zijn eigen mensen af te slachten", zei Hollande over Poetin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl