NOS NieuwsAangepast

Seriemoordenaar mogelijk onschuldig

In Zweden wordt binnenkort de dubbele moord op een Nederlands echtpaar in 1984 opnieuw onder de loep genomen. Een man die al 21 jaar vastzit, heeft de moorden mogelijk niet gepleegd.

De nu 62-jarige Sture Bergwall, ook bekend onder de naam Thomas Quick, staat te boek als de grootste seriemoordenaar uit de Zweedse geschiedenis. Begin jaren 90 bekende hij dat hij ruim dertig mensen had gedood.

Hij werd uiteindelijk veroordeeld voor acht moorden, waaronder die op de Nederlanders Martin en Janni Stegehuis. Hij zou hen op een rustplaats in Zweeds Lapland om het leven hebben gebracht. Het paar was daar aan het kamperen.

Onder invloed

Alle aanklachten tegen Bergwall worden opnieuw bekeken. Vermoed wordt dat de man, mede onder invloed van pillen, valse bekentenissen heeft afgelegd. Bergwall werd veroordeeld op basis van zijn bekentenissen. Technisch bewijsmateriaal is nooit gevonden.

De zaak werd eind 2008 weer actueel toen Bergwall in een Zweedse documentaire al zijn bekentenissen introk. "De bekentenissen gaven een vorm van erkenning", vertelt hij aan de NOS. "En in combinatie met de medicijnen werd ik gestimuleerd om weer met een ander verhaal te komen. En van het één kwam het ander. Men verwachtte van mij dat ik met meer bekentenissen kwam."

Rechercheur Jan Olsson maakte destijds onderdeel uit van het onderzoeksteam. Ook hij denkt dat de bekentenissen vals waren. "Ik ben ervan overtuigd dat de verdachte tijdens de verhoren precies begreep wat de ondervrager wilde horen. En hij verschafte deze antwoorden."

Reconstructie

Zweedse media zijn erachter gekomen dat Bergwall ten tijde van één van de moorden helemaal niet in de buurt was van de plaats waar de moord was gepleegd. Uit een krantenfoto blijkt dat hij op dat moment in een zomerkamp zat, 500 kilometer verderop.

Verder plaatst rechercheur Olsson zijn vraagtekens bij de reconstructie van de moord op het Nederlandse echtpaar. Volgens hem is de reconstructie niet volgens het boekje gegaan. "Normaal gesproken wordt er samen met de verdachte een situatie gereconstrueerd. Zo wordt de tent opgezet en worden de spullen op de juiste plek gelegd. Maar in dit geval moesten we alles klaarleggen en de tent opzetten vóórdat de verdachte aankwam."

De advocaat van Bergwall, Martin Cullberg, bevestigt die lezing. "De politie had alles al klaargezet vóór de reconstructie begon. De tent stond op de juiste plek, de figuranten erin, de auto ernaast. Het probleem was dat de verdachte alles "verkeerd" deed. Hij deed precies wat de echte dader niet had gedaan."

Verbrande resten

Cullberg diende een verzoek in om de onderzoeken naar de moorden opnieuw te bekijken. Dat heeft er toe geleid dat vijf van de acht veroordelingen inmiddels door het gerechtshof zijn ingetrokken, waaronder die voor de moord op het 9-jarige Noorse meisje Therese Johannesen.

In die zaak blijkt nu dat experts die 20 jaar geleden door de rechtbank werden aangesteld, een mengsel van hout en lijm hebben aangezien voor de verbrande resten van Therese Johannesen. Die vondst leidde er destijds toe dat Bergwall werd veroordeeld voor de moord.

Rechercheur Olsson gelooft dat Bergwall ook in de andere zaken onschuldig is. "Sture Bergwall is manipulatief en intelligent en we zullen waarschijnlijk nooit weten waarom hij al die moorden bekende. Maar ik weet heel zeker dat hij nooit iemand heeft vermoord. Niet omdat mijn overtuiging van belang is, maar omdat er geen enkel bewijsmateriaal bestaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl