NOS NieuwsAangepast

Fors lagere straffen in scooterzaak

Het gerechtshof in Arnhem heeft de twee verdachten in de 'Nijmeegse scooterzaak' een veel lagere straf opgelegd dan zij in eerste instantie hadden gekregen. Het hof acht doodslag en het medeplegen van doodslag niet bewezen en veroordeelde de twee tot gevangenisstraffen van twee en anderhalf jaar cel.

Bij de rechtbank kreeg een van de twee een celstraf van acht jaar, de ander een celstraf van twee jaar.

De twee Nijmegenaren beraamden in januari 2010 een overval op een hotel in Nijmegen. Toen zij een politieauto zagen, gingen zij er snel vandoor. Ze reden daarbij twee keer door rood en tegen het verkeer in. Op een kruispunt botsten ze tegen een voetganger, die aan zijn verwondingen overleed.

Volgens het hof is niet vast komen te staan wie de scooter bestuurde en dus ook niet wie verantwoordelijk is voor de dood van de voetganger. Medepleging van doodslag door de bijrijder is ook niet bewezen, omdat niet vaststaat dat er bij de vlucht sprake is geweest van samenwerking en overleg tussen de bestuurder en de bijrijder, oordeelt het hof.

Onbegrip

De twee Nijmegenaren zijn nu onder meer veroordeeld voor het voorbereiden van een overval. Een van de twee werd ook veroordeeld omdat hij een medewerker van een ziekenhuis heeft bedreigd.

Het hof merkt op dat het arrest bij de nabestaanden en in de samenleving onbegrip en verontwaardiging kan oproepen. Persrechter Rutger Wery vond de uitspraak verschrikkelijk voor de nabestaanden van het slachtoffer. "Er gaan hier twee mensen vrijuit, van wie één ten onrechte. We hadden graag de onderste steen boven willen halen. Eén van de twee liegt en komt daarmee weg."

Degene die verantwoordelijk is voor de dood van de voetganger wordt niet gestraft. Het hof vindt dat zelf ook onbevredigend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl