NOS NieuwsAangepast

IEA: schaliegas wordt belangrijker

Gas uit alternatieve bronnen, zoals schaliegas, wordt de komende jaren steeds belangrijker. Dat schrijft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een rapport.

Het IEA verwacht dat vooral de Verenigde Staten en China profiteren van de ontwikkeling.

Volgens de directeur van het IEA, oud-minister Maria van der Hoeven, bestaat de kennis en de technologie om schaliegas milieuvriendelijk te winnen.

Wel moeten er duidelijke afspraken komen om de winning van gas op een maatschappelijk aanvaardbare manier te laten verlopen, zegt Van der Hoeven.

Omstreden

Het aanboren van schaliegas, dat in Nederland vooral in Noord-Brabant in de bodem zit, is omstreden. Tegenstanders maken zich onder meer zorgen over de vervuiling van drinkwater door het boren.

Volgens het IEA zal de gasindustrie tot 2035 fors groeien door de nieuwe bronnen. Er komen daardoor veel banen bij en de prijzen zullen dalen.

De VS, dat tot nu toe gas importeert, zal volgens het IEA een belangrijke speler worden op de gasmarkt. De invloed van grote producenten als Rusland zal de komende jaren juist afnemen. Europa kan profiteren van de lagere prijzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl