NOS NieuwsAangepast

VN: slachtoffers Houla geëxecuteerd

Het overgrote deel van de slachtoffers van het bloedbad in Houla, in Syrië, is van dichtbij doodgeschoten. Dat zeggen de Verenigde Naties na onderzoek.

In Houla werden vrijdag 108 mensen gedood. Na het vrijdaggebed werd het stadje bestookt door tanks van het regeringsleger.

De VN zegt dat twintig slachtoffers door artillerievuur zijn omgekomen. De rest van de slachtoffers zou zijn geëxecuteerd. Onder de doden waren veel kinderen. Volgens de VN zijn hele families uitgemoord.

Wapenstilstand

Het bloedbad in Houla was een van de bloedigste incidenten in Syrië sinds de opstand tegen president Assad vorig jaar begon. Begin april werd in Syrië een wapenstilstand van kracht, maar niemand houdt zich daaraan.

Ook vandaag wordt in Syrië weer gevochten. In het noorden, dicht bij de grens met Turkije, zouden bij gevechten zeker twintig militairen en zes opstandelingen zijn omgekomen. Ook zouden er achttien burgers zijn gedood.

Kofi Annan

VN-gezant Annan heeft in Damascus een ontmoeting gehad met president Assad. Naar verwachting heeft Annan er bij hem op aangedrongen dat Syrië zich aan het bestand houdt.

Annan en Assad hebben waarschijnlijk ook gesproken over het bloedbad in Houla. De VN-gezant voor Syrië noemde de moordpartij "een weerzinwekkende misdaad".

Over de uitkomst van het overleg is nog niets bekend. Annan geeft later vandaag een persconferentie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl