NOS NieuwsAangepast

Annan: Houla 'weerzinwekkend'

VN-gezant Annan heeft Syrië opgeroepen te laten zien dat het werkelijk naar een vreedzame oplossing van de crisis in het land streeft. Hij noemde de moord op minstens 108 mensen in Houla een weerzinwekkende misdaad.

Annan arriveerde gisteren in Damascus, waar hij vandaag opnieuw zal praten met president Assad. Hij zal er bij Assad op aandringen dat hij zich houdt aan het bestand dat zeven weken geleden na zijn bemiddeling tot stand kwam tussen het regime en de opstandelingen.

Ontkenning

Volgens de oppositie was het ook gisteren weer een dag vol geweld in Syrië. In de stad Hama zouden bij beschietingen door het leger 41 doden zijn gevallen.

Het regime blijft ontkennen dat het leger iets met het bloedbad in Houla te maken heeft. In een brief aan de VN-Veiligheidsraad schrijft Syrië dat het bloedbad het werk is van islamitische terreurgroepen.

Het leger zou niet met tanks in Houla aanwezig zijn geweest en zich alleen hebben verdedigd. Dat het leger het bloedbad zou hebben aangericht, doet het regime af als "pure leugens".

Sporen

Volgens VN-topman Ban Ki-Moon hebben VN-waarnemers in Houla verse sporen van rupsbanden en tankvuur aangetroffen. Ook zagen ze dat veel gebouwen door zware beschietingen waren verwoest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl