FARC-video van Franse journalist

De Venezolaanse zender Telesur liet deze beelden zien van journalist Langlois»
De Venezolaanse zender Telesur liet deze beelden zien van journalist Langlois Telesur

Door correspondent Kees Elenbaas in Bogota

Een video die maandag werd gestuurd naar het Venezolaanse televisiestation Telesur laat beelden zien van de Franse journalist Romeo Langlois in goede gezondheid.

Volgens mededelingen van de Colombiaanse guerrillabeweging FARC zal Langlois op woensdag 30 mei worden vrijgelaten.

Drugs

De video is het eerste bewijs dat Langlois in leven is en volgens het gesprek op de band ook in een opgewekte stemming verkeert. Behalve een wond aan zijn linkerarm die hij opliep tijdens de gevechten op 28 april jl. lijkt hij weinig te mankeren.

Langlois had zich bij een Colombiaanse legereenheid aangesloten die in de zuidelijke provincie Caqueta op zoek was naar illegale drugslaboratoria van de FARC. De legereenheid stuitte op hevig verzet van een zwaarbewapende guerrillagroep. Langlois liep daarbij de schotwond in zijn linkerarm op, gooide zijn helm en kogelvrij vest af en verdween. Later bleek dat hij in handen was van de guerrillastrijders.

Langlois zegt in de video dat hij zich wel bewust was van de risico's die hij nam. Maar hij wist niet dat hij zich begaf in een zogeheten "rode zone" en hij had niet verwacht in zo'n extreme situatie terecht te komen.

Vrijlating

Ondertussen wordt door het Internationale Rode Kruis alles in gereedheid gebracht voor de vrijlating van Langlois. Het Colombiaanse leger zal in de komende twee dagen alle militaire acties staken in de zone waar de FARC-eenheid met Langlois zich bevindt.

Een vertegenwoordiger van de Franse regering is maandag in Bogota aangekomen. Deze zal samen met de Colombiaanse ex-senator Piedad Cordoba en onder begeleiding van voertuigen van het Rode Kruis naar de plek gaan die de FARC zal aanwijzen voor de overdracht van Langlois.

Deel deze pagina

Video

FARC geeft video gevangen journalist Langlois vrij

De Colombiaanse guerrillabeweging FARC heeft een video vrijgegeven van de Franse journalist Romeo Langlois. Langlois werd vorige... maand door de FARC gevangen genomen. De guerrillabeweging heeft beloofd hem morgen vrij te laten.

Video en Audio

  • » Oekraïne zit volledig aan de grond Video Een verscheurd Oekraïne kiest morgen een nieuw parlement. Ondanks een wapenstilstand, laaien in het...25 okt 2014, 12 keer afgespeeld
  • » Open huis Radio Kootwijk Video Het heeft bijna 5 jaar geduurd, de restauratie van het hoofdgebouw van oud-zendstation Radio...25 okt 2014, 25 keer afgespeeld
  • » Tunesië stemt na de lente Video Morgen zijn er verkiezingen in het land waar de Arabische Lente begon, Tunesië. Het enige land ook...25 okt 2014, 132 keer afgespeeld

Meer video en audio