NOS NieuwsAangepast

Blair verdedigt band pers-politiek

Volgens de Britse oud-premier Blair zijn nauwe banden tussen politici en journalisten nauwelijks te vermijden. "Dat was zo en dat zal altijd zo blijven", zei hij tijdens een verhoor door de commissie-Leveson.

Blair maakte wel een kanttekening: als kranten worden gebruikt om politieke macht uit te oefenen, dan wordt de relatie tussen pers en politiek bedenkelijk. Hij zei verder dat hij nooit de confrontatie heeft gezocht met de media uit angst voor een loopgravenoorlog.

Het verhoor werd even onderbroken toen er een man opdook die Blair uitmaakte voor oorlogsmisdadiger. De man werd uit de zaal verwijderd.

Afluisterschandaal

De commissie-Leveson onderzoekt het afluisterschandaal rond de Britse krant The News of the World. Blair moest voor de commissie verschijnen vanwege zijn vriendschap met de in opspraak geraakte mediamagnaat Rupert Murdoch.

Blair was premier van mei 1997 tot en met juni 2007. Een andere krant van Murdoch, The Sun, steunde de premier drie keer in zijn verkiezingsstrijd. Daarnaast is Blair sinds 2010 peetoom van een dochter van Murdoch.

News of the World

De inmiddels opgedoekte tabloid News of The World raakte in opspraak omdat deze voicemails had afgeluisterd van een vermoord tienermeisje en tal van bekende Britten.

Voor de commissie-Leveson worden deze week nog andere politici ondervraagd over hun banden met de pers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl