NOS NieuwsAangepast

Zelfverbrandingen in Lhasa

Twee boeddhistische monniken hebben zichzelf in brand gestoken in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa. Dat gebeurde voor de Jokhang tempel, een bekende toeristenattractie in Lhasa.

Sinds begin vorig jaar protesteren Tibetaanse monniken met zelfverbrandingen tegen de Chinese overheersing van Tibet. Het is voor het eerst dat monniken in Lhasa zichzelf in brand steken.

Eén van de monniken is overleden. De ander ligt in het ziekenhuis. Dat wordt bevestigd door het Chinese persbureau Xinhua.

Bevestigd

China noemt de zelfverbranders "terroristen en misdadigers". Volgens de autoriteiten in Peking zijn Tibetanen in het buitenland en de geestlijk leider van de Tibetanen, de dalai lama, verantwoordelijk voor de protesten.

Sinds begin vorig jaar hebben 34 Tibetanen zichzelf uit protest in brand gestoken. Zeker 24 van hen zijn overleden.

China heeft een aantal van deze protesten bevestigd, maar niet allemaal.

Gespannen

De meeste verbrandingen waren in Chinese regio's waar veel Tibetanen wonen. Er is één geval bekend van de zelfverbranding in Tibet zelf.

Volgens de Amerikaanse radiozender Radio Free Asia is de sfeer in Lhasa gespannen en is er veel politie op straat.

In 2008 waren er in Tibet grote demonstraties tegen de Chinese regering. De demonstranten grepen toen de Olympische Spelen aan om aandacht te vragen voor de Chinese onderdrukking.

Bij die protesten werden meer dan duizend mensen gearresteerd en vielen naar schatting 140 doden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl