NOS NieuwsAangepast

VN veroordeelt bloedbad Houla

De VN-Veiligheidsraad heeft het bloedbad in Houla unaniem veroordeeld. In die stad schoot het Syrische leger vrijdag zeker 108 mensen dood, onder wie tientallen kinderen.

In een verklaring veroordeelt de raad het bloedbad in de zwaarst mogelijke bewoordingen. Ook VN-gezant Kofi Annan liet zich uit over het bloedbad, dat hij "afschrikwekkend".

Vrijdaggebed

Volgens VN-waarnemers heeft het Syrische leger een woonwijk in Houla bestookt met zware artillerie en tanks. In de verklaring veroordeelt de Veiligheidsraad ook het mishandelen en standrechtelijk executeren van burgers in Syrië.

In de wijk hadden mensen zich na het vrijdaggebed verzameld voor een betoging tegen het bewind van president Assad.

Ontkenning

De Veiligheidsraad doet een nieuwe oproep aan de Syrische regering om geen zware wapens meer tegen de burgerbevolking in te zetten. Damascus heeft dat herhaaldelijk beloofd, maar tot nu toe is er van die belofte weinig terechtgekomen.

De Syrische regering ontkent elke betrokkenheid bij het bloedbad in Houla en zegt dat terroristen ervoor verantwoordelijk zijn. De term 'terroristen' wordt steevast gebruikt voor opstandelingen tegen het bewind.

Vorige maand werd een staakt-het-vuren afgekondigd, maar het bestand werd al snel geschonden, zowel door het leger als de opstandelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl