NOS NieuwsAangepast

'Al-Shabaab heeft terreurcel in NL'

Een oud-commandant van de Somalische terreurgroep al-Shabaab zegt dat er in Nederland slapende terreurcellen zijn die aanslagen voorbereiden. Een BBC-verslaggever heeft in Somalië met de oud-commandant gesproken. De man zegt dat er ook slapende cellen zijn in Groot-Brittannië en in de Verenigde Staten.

De strijder is overgelopen naar het Somalische regeringsleger. Hij zegt dat al-Shabaab geëmigreerde Somaliërs heeft gerecruteerd en in Somalië heeft getraind. In Europa en de VS zouden ze die kennis moeten gebruiken om aanslagen voor te bereiden.

Het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland, dat over de terreurcellen berichtte, heeft geprobeerd om met de oud-commandant van al-Shabaab te spreken. Dat is niet gelukt, maar volgens Somalische journalisten heeft de man eerder al betrouwbare informatie over al-Shabaab gegeven.

Gevechten

Al-Shabaab streeft in Somalië naar een streng islamitische staat. De groep vecht er al jaren tegen het regeringsleger. Duizenden mensen zijn daarbij omgekomen. De oud-commandant zou met zijn eenheid zijn overgelopen uit onvrede over de leiding van de terreurgroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl