NOS NieuwsAangepast

Veiligheidsraad praat over Houla

De VN-Veiligheidsraad praat vanavond over het bloedbad in de Syrische stad Houla. Daar kwamen vrijdag zeker 116 mensen om bij beschietingen.

Groot-Brittannië en Frankrijk willen dat de Veiligheidsraad het geweld veroordeelt, maar Rusland wilde eerst meer informatie van het hoofd van de waarnemersmissie in Syrië, generaal Robert Mood. Dat is nu geregeld, zeggen diplomaten.

De generaal heeft tegen de BBC gezegd dat er vandaag net als gisteren onderzoek wordt gedaan naar het bloedbad. Hij liet in het midden wie verantwoordelijk is voor het bloedbad.

Hardere acties

Algemeen wordt aangenomen dat de beschietingen het werk zijn van het leger van president Assad. Volgens waarnemers zijn er vuurwapens gevonden die alleen worden gebruikt door het Syrische leger. VN-resoluties waarin wordt opgeroepen tot hardere actie, zijn tot nu toe tegengehouden door Rusland en China.

Zes weken geleden zijn met VN-waarnemers afspraken gemaakt over een bestand. Dat wordt voortdurend geschonden. Vandaag nog vielen bij een demonstratie in Damascus twee doden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl