NOS NieuwsAangepast

Gouden Palm voor Haneke-film

De Gouden Palm van het filmfestival van Cannes gaat dit jaar naar de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke voor zijn film Amour. De film gaat over een ouder echtpaar waarvan de vrouw wordt getroffen door een beroerte.

Haneke is de tweede cineast die de Gouden Palm twee keer heeft gewonnen. Hij won de prijs drie jaar geleden ook, toen voor zijn film Das weisse Band, over het leven in een protestants dorp aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog in het noorden van Duitsland.

Amour speelt zich bijna helemaal af in een appartement in Parijs. De twee hoofdrolspelers, Jean-Louis Trintignant and Emmanuelle Riva, zijn allebei ouder dan tachtig.

Beste acteur

De prijs voor beste acteur ging naar de Deen Mads Mikkelsen. Hij speelt in de film Jagten (De jacht) een kleuterleider die ten onrechte wordt beschuldigd van seksueel misbruik van een kind.

De Gouden Palm voor beste actrice wordt gedeeld door de Roemeense actrices Cosmina Stratan en Cristina Flutur. Zij speelden in de film Dupa dealuri (Aan de andere kant van de heuvels) van regisseur Cristian Mungiu.

Jury

De jury van het 65e filmfestival van Cannes stond onder leiding van de Italiaanse acteur en regisseur Nanni Moretti. Onder anderen de Schotse acteur Ewan McGregor en de Franse modeontwerper Jean-Paul Gaultier zaten in de jury.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl