NOS WielrennenAangepast

Verrassingen op podium 95ste Giro

Het podium van de 95ste Giro d'Italia kende drie debutanten: Ryder Hesjedal, Joaquim Rodríguez en Thomas de Gendt.

Dat de Spanjaard bij het gelauwerde trio zat mocht gezien het gebrek aan klassementstoppers geen verrassing heten. Rodríguez behaalde al wel eens een vierde plaats in grote rondes (Giro 2011, Vuelta 2010). Maar de Canadees Hesjedal en de Belg De Gendt mochten nog nooit dromen van het podium.

De Canadees staat vooral bekend als een tijdrijder, maar werd twee jaar geleden toch ook al zesde in de Tour. Dit keer won hij met Garmin de ploegentijdrit en pakte daardoor enkele dagen later het roze. Alleen Rodríguez bleek in het vervolg sterk genoeg om de trui van hem af te pakken.

Canadese primeur

De 31 seconden die de Spanjaard voorafgaand aan de afsluitende tijdrit in de plus stond, bleek echter niet genoeg. Hoewel enigszins gehinderd door zenuwen waardoor hij tot twee keer toe bijna onderuitging, zorgde Hesjedal toch wel overtuigend voor de eerste eindzege van een Canadees in een grote ronde.

De derde plaats van Vacansoleil-renner De Gendt was een nog grotere surprise. De 25-jarige Belg liet vorig jaar met zijn zesde plaats op Alpe d'Huez al zien wat hij in huis heeft, maar de manier waarop de Vacansoleil-troef de koninginnenrit in de Giro won, was ronduit indrukwekkend.

De Gendt demarreerde op de zeer steile Mortirolo en hield op de Stelvio simpel stand. In de tijdrit reed hij vervolgens Michele Scarponi van het podium.

Drie zeges, geen puntentrui

Mark Cavendish toonde zich de topsprinter in het Giro-gezelschap. De Brit won drie ritten, maar werd in de laatste spurt geklopt door het Italiaanse sprinttalent Andrea Guardini, waardoor niet Cavendish maar Rodríguez de puntentrui pakte.

Matteo Rabottini legde in de zestiende rit de basis voor de bergtrui. Na een lange en knappe vlucht werd hij in de laatste meters bijgehaald door Rodríguez, maar hij mocht nog wel de etappe winnen.

Stef Clement en Martijn Keizer waren de opvallendste Nederlanders in de Giro. Beiden lieten zich vaak zien in een vluchtgroep, maar tot succes leidde dat niet. Tom-Jelte Slagter liet zich een paar keer goed zien en reed zich naar een verdienstelijke dertigste plaats in het eindklassement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl