NOS WielrennenAangepast

Canadees Hesjedal wint 95ste Giro

Ryder Hesjedal heeft de Giro d'Italia op zijn naam gebracht. De Canadees wist in de afsluitende tijdrit over dertig kilometer in Milaan de Spanjaard Joaquim Rodríguez uit de roze trui te rijden.

Hesjedal diende 0.31 goed te maken op de Italiaan en dat zou voor de erkende tijdrijder een peulenschil moeten zijn.

De Garmin-rijder leek echter last van zenuwen te hebben en ging twee keer bijna onderuit. Toch slaagde hij in zijn missie. Het succes bezorgde de rondewinnaar op het podium vochtige ogen.

Dat deed ook Thomas de Gendt. De Belg van Vacansoleil-DCM reed Michele Scarponi van het podium, waardoor voor het eerst in zeventien jaar geen enkele Italiaan op het podium stond.

De etappezege ging wel naar een Italiaan: BMC-coureur Marco Pinotti was de snelste geweest op het parkoers in Milaan. Hij hield de Brit Geraint Thomas 39 seconden achter zich. De Nieuw-Zeelander Jesse Sergent werd derde en Hesjedal uiteindelijk zesde.

Hard werken

Hoewel hij als tijdritspecialist de beste papier had voor de laatste klus in Milaan, was Hesjedal niet opgestaan met het idee dat hij de volgende Giro-winnaar ging worden. "Dat gevoel ontstond pas in de laatste vijf kilometer", bekende de tot tranen toe geroerde voormalig mountainbiker.

"Ik wist dat ik goed was toen ik in Denemarken aan de ronde begon. Ik ben drie weken heel erg gefocust gebleven. En ik wist ook wel dat er kansen lagen in deze Giro. Dit is het resultaat van hard werken en rijden in een ploeg die voor honderd procent achter me staat."

Surrealistisch

"Het is een beetje surrealistisch", zo betitelde De Gendt zijn derde plaats in de Giro. "Drie dagen geleden was ik nog aan het knokken voor een plaats in de toptien. Nu sta ik op het podium. Het is ongelooflijk, want dit is ook nog pas mijn tweede grote ronde."

De Gendt legde de basis voor zijn podiumplek zaterdag door de loodzware rit met finish bovenop de Stelvio te winnen. "Mijn benen vandaag waren niet super, maar als je voor het podium rijdt kun je net iets meer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl