NOS SportAangepast

Zwemster Schreuder pakt EK-zilver

Op de laatste dag van de EK langebaan in Debrecen heeft Hinkelien Schreuder zilver veroverd op de 50 meter vrije slag.

De zwemster uit Goor klokte 24,78 in de finale en moest daarmee alleen de Duitse Britta Steffen voor zich dulden (24,37).

Ook bij de twee voorgaande EK's (2008 en 2010) eindigde Schreuder als tweede op de 50 vrij. In 2008 troefde Marleen Veldhuis haar af en in 2010 bleek de Zweedse Thérèse Alshammar iets rapper.

De Nederlandse formatie in Hongarije bestond naast de ervaren Schreuder, die deze week op de 100 vrij en 50 vlinder teleurstelde, uit Kira Toussaint en Annemarie Worst. De rugslagtalenten dwongen geen finaleplaatsen af.

Steffen en Hosszú ieder drie titels

Steffen snelde ook op de 4x100 meter wisselslag met Duitsland soeverein naar het goud en pakte haar derde titel van deze EK. De 28-jarige Duitse moest de titel 'EK-koningin' echter aan Katinka Hosszú laten.

De Hongaarse veroverde op de slotdag ook haar derde gouden medaille. Ze had eerder al goud (200 en 400 meter wisselslag) en eenmaal zilver (4x200 meter vrije slag) gewonnen.

De 23-jarige Hosszú was vandaag de beste op de 200 meter vlinderslag. En tot groot genoegen van het thuispubliek pakte Zsuzsanna Jakabos in dezelfde race haar derde zilveren plak dit EK.

Hongaar Cseh koning van de EK

Lászlo Cseh heeft zich op de laatste dag van de EK langebaan laten kronen tot de koning van de kampioenschappen.

De Hongaar veroverde op de 400 meter wisselslag zijn derde gouden medaille. Daarmee kwam Cseh, die eerder al won op de 200 meter wisselslag en de 200 meter vlinderslag, weliswaar naast Paul Biedermann.

De 26-jarige Cseh was echter ook goed voor zilver op de 100 meter vlinderslag en estafettebrons op de 4x200 vrij.

Bousquet opnieuw kampioen 50 vrij

Frédérick Bousquet pakte na 2010 voor de tweede keer in zijn loopbaan goud op de 50 m vrije slag.

De Fransman, die zich voor geen enkele afstand op de Olympische Spelen wist te kwalificeren, bleef als enige zwemmer in de finale onder de 22 seconden (21,80).

Achter de 31-jarige Bousquet, die op de eerste EK-dag met de Franse ploeg ook al goud won op de 4 x 100 meter vrije slag, pakte de Zweed Stephan Nystrand het zilver (22,04), voor Andrij Govorov uit Oekraïne (22,18).

De Fin Ari-Pekka Liukkonen, de Italiaan Marco Orsi en Kristian Gkolomeev uit Griekenland zwommen alledrie 22,22 en eindigden gezamenlijk als vierde.

Eerste langebaantitel voor Balmy

Op de 400 meter vrije slag bij de vrouwen deed zich een verrassing voor. De grote favoriete Federica Pellegrini kwam in de ochtend niet door de series. De Italiaanse houdster van het wereldrecord zwom daarin slechts de tiende tijd.

Mede daardoor kon Coralie Balmy voor de eerste keer een individuele titel op de EK langebaan in de wacht slepen. De 24-jarige Balmy was in de finale 0,14 sneller dan Mireia Belmonte en won na 2 EK kortebaantitels haar eerste individuele EK titel op de langebaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl