NOS NieuwsAangepast

De Hond: VVD levert al 9 zetels in

In de peiling van Maurice de Hond is de PVV deze week boven de VVD uitgekomen. De VVD zakt sinds de val van het kabinet steeds verder weg. De partij staat bij De Hond nu op 24 zetels, één minder dan vorige week en 9 minder dan kort voor de val van het kabinet. De PVV is deze week opgeklommen van 23 naar 25. Voor de breuk in het Catshuis stond de partij van Geert Wilders op 19.

GroenLinks heeft bij De Hond de weg omhoog weer gevonden. De partij zakte vorige week naar een dieptepunt van 4 zetels, maar komt deze week op 6 uit; één meer dan vlak voor de val van het kabinet.

Grootste partij bij De Hond blijft de SP, die deze week van 29 naar 30 zetels gaat. De PvdA zakt weer wat weg, van 23 naar 21. Ook het CDA levert weer wat in en gaat van 15 naar 14. D66 gaat van 17 naar 16.

Geen meerderheid

De partijen van het Vijfpartijenakkoord (VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie) blijven bij De Hond ver verwijderd van een meerderheid. Ze staan nu op 66 zetels, 1 minder dan vorige week.

Ook andere mogelijke coalities komen niet aan een meerderheid. Paars Plus (VVD, PvdA, D66 plus GroenLinks) staat op 67. Een coalitie van VVD, PvdA en CDA komt niet verder dan 59. VVD, CDA en PVV staan samen op 63. Het dichtst bij een meerderheid komt nog een linkse coalitie van SP, PvdA, GroenLinks en D66. Deze partijen staan bij De Hond samen op 73 zetels.

Dalende lijn

Ook de peilingen van Ipsos Synovate laten een dalende lijn voor de VVD zien, maar daar is de teruggang een stuk minder dramatisch. In de wekelijkse Politieke Barometer kwam de VVD vrijdag uit op 30 zetels, het laagste aantal in twee jaar. In de Politieke Barometer is de VVD nog wel de grootste partij, gevolgd door de SP met 27 zetels len de PvdA met 25 zetels. De PVV heeft bij Ipsos Synovate maar 20 zetels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl