NOS SportAangepast

Handbalsters lopen Spelen mis

De Oranje-handbalsters hebben bij het OKT door de zege van Kroatië op Spanje naast het olympisch ticket gegrepen.

Nederland won zoals verwacht de laatste wedstrijd op het olympisch kwalificatietoernooi in het Spaanse Guadalajara. Zwakke broeder Argentinië werd met 30-21 geklopt.

Daarna was het wachten op het resultaat van het duel tussen Spanje en Kroatië. Het gastland kon zich een nederlaag met minder dan zes doelpunten verschil permitteren, terwijl Kroatië, dat vrijdag door Nederland met 29-28 was verslagen, gewoon moest winnen.

Het werd uiteindelijk 23-22 voor de Kroatische vrouwen in een duel waarin het ongeïnspireerd ogende Spanje het de opponent niet al te moeilijk maakte. Alleen in de beginfase had de nummer vier van de laatste twee WK's even een voorsprong, maar daarna werd het initiatief al snel uit handen gegeven en vooral gepoogd de achterstand klein genoeg te houden om de eigen glazen niet in te gooien.

Dat lukte, hoewel er op 14-19 even gevaar dreigde, en daarmee was het lot bezegeld voor de Nederlandse handbalsters, die zaterdag met 28-24 van de thuisploeg hadden verloren. Spanje en Kroatië, de nummers een en twee in de poule, mogen de koffers voor Londen klaar zetten.

"Wereld stort in elkaar"

Nederland begon tegen Argentinië nonchalant en stond na enkele minuten met 3-0 achter tegen de ploeg die op het afgelopen WK slechts 23ste werd. Toen dat vlekje was weggewerkt, liep Oranje voor rust uit naar 15-9. De tweede helft was niet meer dan een formaliteit.

Daarna was het wachten op Spanje-Kroatië. Het werd geen fijne zit voor het jonge Oranje. De Nederlandse speelsters waren na afloop ontroostbaar.

"We waren er zo dichtbij", reageerde Willemijn Karsten, terwijl ze haar tranen de vrije loop liet. "We zagen wel dat Spanje niet goed speelde, maar ze kwamen op het eind nog zo dichtbij. Op één goal gaan we niet en dat doet heel veel pijn. Het was de slechtste wedstrijd van Spanje van het toernooi. En wij hadden Spanje vandaag zo nodig."

"De vraag is: hoe kom je hier overheen?" snikte ook Pearl van der Wissel. "Je wereld stort in elkaar. Sinds mijn vijftiende heb ik hieraan gewerkt. Dertien jaar. En 2016 ga ik niet meer redden."

"Heel zuur"

"Dit is heel zuur", reageerde bondscoach Henk Groener op de afloop van het OKT. "Je voelt je ontzettend machteloos. Maar ik denk dat wij onszelf recht in de spiegel kunnen aankijken. We hebben een geweldig toernooi gespeeld en daar ben ik heel trots op."

Het had er in Guadalajara alle schijn van dat Spanje en Kroatië het op een akkoord hadden gegooid, daar beide landen aan een kleine overwinning van Kroatië genoeg hadden om naar Londen te mogen afreizen. "Aan die speculaties doe ik niet mee. We hebben gedaan wat we moesten doen. Deze opzet pakte uiteindelijk niet goed uit voor ons, maar het had net zo goed wel goed kunnen gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl