Bloedbad Syrië in Veiligheidsraad

De VN-Veiligheidsraad buigt zich waarschijnlijk deze week over het bloedbad in de Syrische stad Houla. Vrijdag kwamen daar zeker 92 mensen om het leven, toen het Syrische leger het vuur opende op betogers.

De Syrische regering wijst elke verantwoordelijkheid van de hand en houdt "terroristen" verantwoordelijk voor het geweld.

Volgens de oppositie in Houla waren bij de aanval ook regeringsmilities betrokken die demonstranten in koelen bloede executeerden. VN-waarnemers die te hulp werden geroepen om het geweld te stoppen, weigerden te komen, aldus de oppositie.

Veroordeling

De Verenigde Staten, de Europese Unie en de Arabische Liga hebben de aanvallen scherp veroordeeld. Ze willen dat president Assad verder onder druk wordt gezet om te stoppen met het geweld.

De Amerikaanse minister Cllinton zei opnieuw dat er een einde moet komen aan het moorddadige bewind van president Assad.

Het is niet duidelijk met welke middelen de landen Assad onder druk willen zetten en hoe ze hem ter verantwoording willen roepen.

Ook minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken veroordeelt de aanslag en wil dat de verantwoordelijken worden gestraft.

Staakt-het-vuren

De ongewapende VN-waarnemers in Syrië moeten toezien op naleving van het staakt-het-vuren dat vorige maand werd afgesproken.

Dat bestand wordt voortdurend geschonden. Het Syrische leger zet zware wapens in om de oppositie uit te schakelen. Oppositiegroepen hebben zich georganiseerd in het Vrije Syrische Leger om zich tegen het regime van Assad teweer te stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl