NOS NieuwsAangepast

Dibi: spijt van steun Kunduz-missie

De steun van GroenLinks voor de politietrainingsmissie in Kunduz was in alle opzichten fout. Dat zei Tofik Dibi in het BNN-radioprogramma De Overnachting. De kandidaat-lijsttrekker van GroenLinks vindt dat zo'n besluit nooit meer mag worden genomen.

De steun van GroenLinks in de Tweede Kamer was cruciaal voor de missie in Afghanistan. De fractie stond volgens Dibi onder zeer grote druk om het kabinetsplan te steunen. Van de tien Kamerleden stemde alleen Ineke van Gent tegen. Dibi noemt dat een "een enorme heldendaad".

Dwang

Hij zegt dat hij zichzelf heeft gedwongen om de missie te steunen. "Eén tegenstem was acceptabel", zei Dibi. Volgens hem waren er meer Kamerleden van GroenLinks die ook tegen wilden stemmen.

De kandidaat-lijsttrekker zegt dat hij daarna in het land aan de leden van GroenLinks moest uitleggen waarom de fractie met de missie had ingestemd. Achteraf vindt hij dat hij dat nooit zo had moeten doen.

De Kunduz-missie is volgens hem de reden dat het met GroenLinks zo slecht gaat. De partij is in de peilingen gehalveerd.

Fusie

Dibi zei verder dat hij wil dat GroenLinks gaat fuseren met D66 en PvdA. Als hij wordt gekozen tot lijsttrekker wil hij een progessieve beweging oprichten om een eind te maken aan de versplintering in de politiek. Volgens hem zijn de verschillen tussen de drie partijen alleen met een vergrootglas te vinden.

Fractievoorzitter Jolande Sap en Tofik Dibi strijden om het lijsttrekkerschap van GroenLinks. Bij de leden is Sap de favoriet, blijkt uit peilingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl